Zoekveld

Signaleren

Preventief werken vraagt dat je zichtbaar bent en mensen jou weten te vinden. Mensen kunnen in een vroeg stadium bij je terecht met hun problemen. Als professional hoor je eerder signalen en kun je vroegtijdig ondersteunen. Dat kan escalatie en de noodzaak tot complexere zorg voorkomen. En daarmee ook kosten besparen.

 

 

Onderhoud contact met inwoners

Sociale wijkteams staan dichtbij de mensen in de wijk en kunnen daarom problemen vroeg onderkennen en aanpakken. Maar dat gaat niet vanzelf. Hoe signaleer je goed? Bezoek de plekken waar veel mensen samenkomen zoals de school, het wijkcentrum of de kerk. Investeer in contacten met bewoners en vrijwilligers. Actieve bewoners zijn belangrijk voor het wijkteam, omdat zij andere mensen kunnen verwijzen naar het team. Ook kunnen zij het melden wanneer mensen in de buurt problemen hebben, zichzelf verwaarlozen of hulp uit de weg gaan. Het wijkteam kan daar dan op afgaan. Het eropafgaan is een van de acht bakens van Welzijn Nieuwe Stijl.

Onderhoud contact met organisaties

Signalen krijg je ook van samenwerkingspartners. Onderhoud vanuit het team de relatie met organisaties van inwoners; van de sportvereniging tot de Zonnebloem en van de voedselbank tot een ouderensoos. En met de huisarts, wijkagent, woonconsulent, winkeliersvereniging, kerk en school. Zorg dat de lijntjes kort zijn. Dat maakt vroegtijdig signaleren bij het team gemakkelijk.

Wees uitnodigend

Maak je wijkteam bekend. Zorg dat je team in de lokale krant staat, maak een eigen e-mailadres en Facebook-pagina voor het team, zet het logo op je fietstassen of autoportier en leg flyers bij openbare instellingen. Als mensen je kennen, komen ze eerder naar je toe. Zo wordt je wijkteam een laagdrempelig trefpunt in de buurt.

Belangrijk is dat je beschikbaar en bereikbaar bent. Hierin trek je samen op als team en regel je dat bij afwezigheid een andere professional gebeld kan worden voor acute vragen. Snel reageren kan vaak erger voorkomen.

Herkennen van signalen

Herken jij signalen die duiden op verwaarlozing, spanning, dementie of gedrag dat met een beperking samenhangt? Er zijn veel instrumenten die jou helpen bij het signaleren van mogelijke problemen. Voorbeelden zijn:

Lichte interventies

Als je lichte signalen opvangt, kun je vaak direct met kleine interventies helpen. Het boekje De kleine dingen die je doet beschrijft dertien lichte interventies die preventief werken. Lees hier meer over het oppakken van signalen.

10 signalen van dementie

Lees de brochure 10 signalen van dementie.