Zoekveld

Ervaringsdeskundigen

Werken met ervaringsdeskundigen in de wijk draagt bij aan participatie, eigen kracht en onderlinge steun. Cliëntorganisaties ontwikkelen projecten voor ondersteuning en begeleiding van kwetsbare groepen. Samenwerking tussen ervaringsdeskundigen en het wijkteam kan voor beide groepen een meerwaarde zijn.

Meerwaarde

Uit pilots in Gouda, Oss en Amsterdam wordt duidelijk dat cliënten en ervaringsdeskundigen beiden baat hebben bij de ondersteuning van een ervaringsdeskundige.

 • Cliënten
  • voelen erkenning en herkenning
  • vertrouwen op praktische ondersteuning en bemiddeling naar geschikte hulpverlening.
 • Ervaringsdeskundigen
  • voelen hun zelfvertrouwen toenemen
  • worden actiever buitenshuis
  • breiden hun sociale contacten uit
  • zien hun werk als meerwaarde. Zij kunnen moeilijke ervaringen op een positieve manier inzetten.

Niet iedereen die zelf ervaring heeft met een probleem of beperking is inzetbaar als ervaringsdeskundige. Het is belangrijk dat de ervaringsdeskundige in een cursus of opleiding leert hoe je moet omgaan met je eigen ervaringen en met het ondersteunen of coachen van anderen. Dat kan zijn bij het herstelproces, het houden of vergroten van de eigen regie of de toeleiding naar hulp.

De inzet van ervaringsdeskundigen in de wijk voor ondersteuning van mensen in kwetsbare posities past bij de nieuwe Wmo omdat zij cliëntondersteuning kunnen bieden vanuit een 'onafhankelijke' positie. Ook bieden sommige cliëntorganisaties begeleiding en activiteiten voor dagbesteding zoals de stichting Stadskamer voor iedereen binnen de Achterhoek.

Ervaringsdeskundigen werken vaak vanuit cliëntorganisaties bijvoorbeeld in Amsterdam vanuit het TEAM ED - Vliegende Brigade, in Gouda vanuit de Zorgvragers Organisatie GGZ Midden Holland en Door en Voor in Oss.

Wil je meer weten over ervaringsdeskundigheid en hoe je (ex)cliënten kunt helpen bij het ontwikkelen van een project of organisatie? Lees dan de brochure Ervaringsdeskundigheid in de wijk.